RSS Feed

Posts Tagged ‘Sri Lanka’

 1. Solig morgon i Göteborg

  februari 26, 2012 av Sabina Koggdal

  Klockan är 8.20 och jag sitter och väntar på en buss i Göteborg.
  Jag har varit arbetslös ett tag nu och då är det svårare än man tror att ta sig upp på morgonen, eller har det kanske något att göra med bara tre timmars sömn? Det kan ju vara så också.

  Jag åkte till Göteborg redan i förrgår och allt kändes som förr. För några år sedan, kanske 6-7 år sedan (det är nog så länge sen) åkte jag mycket till Göteborg.
  Jag hälsade på vänner, gick på synthklubb. Och det är lite det jag gjort nu också så det känns precis som förr.

  Jag bor ju i Jönköping nu och det är fruktansvärt dåligt uteliv där (eller är det jag som är bortskämd med schyssta synthklubbar). Så det känns så bra att vara här, träffa vänner man inte sett på länge och gå på bra synthklubb.

  Men det är inte bara härlig vänner och bra synthklubbar som dragit mig hit. Jag ska också föreläsa på UNF-kursen Specialisten: Globalt. Där ska jag prata lite om Fake Free och om Schyst resande.
  Kul at man själv får börja föreläsa lite. Dela med sig av det man kan och varit med om.
  Och så får jag träffa några av de som var med på Sri Lanka. Jag har inte träffat dem sen vi kom hem så det ska bli kul.


 2. Virkning och gerbiler i vinterutförande

  februari 1, 2012 av Sabina Koggdal

  Hm, kan man ha ljusgrön polotröja på sig. Det stod jag och funderade på i morse. Det känns ruskigt ovant för mig.
  Tatueringen läker bra iaf och nu börjar den bli riktigt snygg :)

  20120201-174647.jpg

  Virkprojektet har fortsatt och jag har gjort fler delar. Någon som kan gissa vad det ska bli?

  20120201-174757.jpg

  Edit och Rut har gått och tjockat till sig lite. De tycker nog också att det är lite kallt.
  De sitter och burrar upp sig och ser ut som små pälsbollar. Men det känns som att de äter mer också och är inte lika pigga på att gräva och springa i hjulet.
  Kolla bara på Rut här. Hon har alltid varit den deffade gerbilen som man alltid ser i hjulet.

  20120201-175348.jpg

  Och jämför med den här.

  20120201-180415.jpg
  Men de ska väl få ha lite vinterkläder på sig de också.
  Jag börjar än en gång känna att jag inte är gjord för det här klimatet och längtar tillbaka till värmen på Sri Lanka.


 3. Innan jul

  januari 9, 2012 av Sabina Koggdal

  Innan julen kom gjorde jag och Torbjörn ett försök till att koka lakritsknäck. Jag fick idén från en kompis i Göteborg som hade gjort det. Vi köpte turkisk peppar som vi malde ner med morteln och hade i smeten istället för mandel precis innan det är dags att lägga i formar.
  Jag gissar att turkisk peppar var mer värmekänslig än övrig knäcksmet för smeten blev mörkare och mörkare ganska snabbt trots att vi sakta sänkte värmen. Ni ser resultatet nedanför.
  De färdiga knäcken blev aningen hårdare än jag vill ha dem och det var mest bara de första som smakade någon lakrits alls. Men trots detta tycker jag de blev goda :)

  20120109-025634.jpgKletigt värre när man gör knäck.

  20120109-025651.jpg
  De allra ljusaste i första raden är utan turkisk peppar. Sedan ser ni den ganska snabba gradvisa förändringen.

  Som avslutning på det här får ni en bild på min kraschade frisyr jag gjorde innan vi skulle på en fest innan jul. Jag hade för en gång skull orkat fixa håret innan jag skulle iväg. Det var spikrakt på ena sidan och stora korkskruvar på andra sidan och såg faktiskt rätt coolt ut.
  Vad jag inte tog med i beräkningen var vädret som var fuktigt och småregnigt. Så redan innan vi kommit till festen såg mitt hår ganska ledset ut och det blev inte bättre under kvällens gång.

  Dock så hade jag på min fina, gula, nya favoritskjorta från Sri Lanka vilket gjorde att det kändes lite bättre.
  Jag tycker om gult för er som inte visste det. Gul var min favoritfärg när jag var liten trots att alla andra påstod att ”gult är fult” och kallade mig för påskkyckling för att jag gillade gult och fyllde år nära påsken.
  Men nu har det kommit tillbaka och jag gillar gult igen :) Det är en skön färg som passar bra till svart och den lyser upp lite.

  20120109-125419.jpg
  Här ser ni vad lite väder kan göra. Det hade väl varit bättre om jag haft en bild på när det faktiskt såg bra ut också.


 4. Tillbaka i kalla ogästvänliga Sverige

  november 4, 2011 av Sabina Koggdal

  Nu sitter jag på tåget hem till Jönköping. 12 dagar på Sri Lanka gick otroligt snabbt. Det var väl i och för sig ganska väntat att det skulle gå snabbt.

  Hela resan har iaf varit otroligt givande, intressant, jobbigt, roligt, svettigt, underbart och fullt av spännande möten.
  Det är svårt att beskriva ordentligt men jag kommer försöka förklara mer och visa i kommande inlägg.

  Just nu brottas känslan av sorg över att lämna Sri Lanka och alla grymt sköna människor vi fick träffa där med känslan av att det är väldigt skönt att komma hem.
  Man fattar inte riktigt att man kan bli så trött och utmattad bara av att uppleva saker. Fast det är ju förstås inte bara det. Det var också bland annat varit värmen (runt 30 grader och 90% luftfuktighet är ju inte det man är van vid) och helt annorlunda kosthållning.

  I framtiden kanske det blir ett par inlägg på engelska också så mina nya lankesiska vänner kan ta del av det här också :)

  —For you who don’t know swedish!—
  My Sri Lankan friends, you just got to learn swedish :p
  Well, not really, I will actually start writing a bit in english to so you also can read about my thoughts and experiences :)

  And I will end this post with a picture of me and my boyfriend, because right now I just really want to go home.

  20111104-172911.jpg


 5. Snart där..

  oktober 17, 2011 av Sabina Koggdal

  Om en vecka är jag på Sri Lanka!

   

  Sri Lankas flagga

  Sri Lanka - karta

  Det är lite galet, jag har inte riktigt fattat det än men det ska bli sjukt kul.
  Under den två veckor långa resan kommer vi mest vara i huvudstaden Colombo, men också göra mindre dagsturer.

  För er som inte vet något om Sri Lanka har ett ca. 30-årigt krig nästan nyligen upphört. Egentligen har det inte upphört helt men regeringen säger att man har besegrat rebellerna (Tamilska tigrarna) och har förklarat fred. Men krig upphör ju inte alltid helt bara för att regeringen säger det.
  Kriget grundar sig förenklat i att det bott två folkslag på Sri Lanka, singaleser och tamiler. Under kolonialtiden var Sri Lanka en Engelsk koloni och England flyttade in folk från området Tamil i södra Indien. De skulle jobba på teplantager på Ceylon, som Sri Lanka hette då. Efter kolonialtiden ansåg man att tamilerna hade blivit privilegierade av engelsmännen och det blev istället att man började diskriminera dem.
  Sen dess har man försökt med allt möjligt för att lösa konflikten, man har försökt ändra lagar för att förbättra läget för tamilerna men det har ofta slutat med att de fått det sämre. I korta ordalag tröttnade tamilerna på att vara förtryckta, gerillor bildades och krig utbröt.
  Sri Lanka drabbades också av den stora tsunami som det talades så mycket om här i Sverige. Stora delar av östra kusten drabbades hårt

  När man googlar på Sri Lanka får man upp mycket bilder på paradisstränder och lokalbefolkning som plockar te på de berömda teodlingarna.

  Strand

  Men man får också upp bilder från krig och förödelse.

  Tamilska tigrar

  Vad jag kommer att se av Sri Lanka vet jag inte än men det ska bli spännande att ta reda på.

   


 6. På väg

  oktober 7, 2011 av Sabina Koggdal

  Eller ja, åtminstone på räls. Sitter på tåget till stockholm nu för att åka på förträff inför Sri Lanka-resan. Det ska bli kul att träffa gruppen igen.
  Idag tänkte jag hinna med att träffa en kompis och gå på en dansföreställning innan samlingen med Sri Lanka-gruppen.

  Jag har också varit på vårdcentralen idag och bokat tid för vaccinering mot polio och hapatit A.

  Men nu sitter jag som sagt på tåget och funderar på att plocka fram lite garn och virka lite. Min äldre bror fick nyligen tillökning i familjen så jag var nere hos dem på namngivningsfest för nykomna Ella. Jag virkade små djur till henne i present som tugg-och lek-nallar.

  20111007-132400.jpg
  Hennes bror som är mycket förjust i sin faster Sabina(det är alltid lika kul att se hur glad han blir när jag kommer och hälsar på)tyckte om nallarna nästan mer än Ella. Så jag frågade om han också ville ha en och det var klart han ville. Fick den här beskrivningen på hur den skulle se ut:

  20111007-133139.jpg
  Så nu är det bara att börja virka :)


 7. Inlägg no. 1

  oktober 6, 2011 av Sabina Koggdal

  Sådana här fina blommor kan man hitta vid busshållplatsen Lassarettsparken i Jönköping under någon vecka på våren.

  Men nu är det höst och inte vår och jag har tänkt att jag ska börja blogga.
  För ett tag sen kände jag ett behov av att kunna visa bilder för folk jag känner, visa upp olika projekt jag håller på med (ni som känner mig vet att jag tycker om att pyssla), och kanske till och med berätta lite om min vardag. Sen får väl folk läsa eller inte, tycka om eller hata och så får vi se hur länge det här projektet håller. :)

  Jag tror att det kommer bli ganska mycket bilder och inte överdrivet mycket text, så grattis till er som hellre ser på bilder än läser långa textmassor. För er som går under utan långa textmassor kan jag säkert åstadkomma något sådant någon gång också eller så kanske jag bara är lat och länkar till någon annan som orkat skriva en lång textmassa. ;)
  Bilder är något jag tycker om i alla fall och jag tycker om att fota. Ibland är jag bra på det och ibland kan jag vara ruskigt dålig och ni kommer säkert få se båda delarna.

  En annan sak som jag kommer skriva om i den närmaste framtiden är min resa till Sri Lanka. Jag är sjukt pepp på att åka dit och uppleva en massa saker och med lite tur kommer jag kunna uppdatera med bilder medan vi är där. :)
  Vill man veta mer om Sri Lanka kan man gå in på den här wikipedialänken. Eller varför inte bara googla Sri Lanka.
  Jag kommer åka dit med UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund och på plats få träffa ADIC, Alcohol and Drug Infromation Centre (deras hemsida är inte riktigt vad vi skulle kalla 2011, men Sri Lanka är varken Sverige eller västvärld och allt som är häftigt eller snyggt här är inte det där och tvärtom). De jobbar med liknande saker som UNF fast på Sri Lanka.
  Vi är en grupp på 16 ungdomar uttagna från UNF i hela Sverige som har fått chansen att göra den här resan. Vi kommer få träffa, jobba med och utbyta erfarenheter med ADIC.
  Mer om Sri Lanka kommer alltså senare.

  Som avslutning på det här får ni en bild på ostmästare Gerard för att han ser jävligt creepy ut (Det är ju faktiskt snart halloween) och helt random fanns med på ett mjölkpaket en gång, samt lite smygreklam från Arla.