RSS Feed

Posts Tagged ‘gerbil’

 1. Kreativitet och vegetariskt

  mars 22, 2013 av Sabina Koggdal

  Vardagen har mest rullat på på senaste och det har väl inte hänt jättespännande saker direkt. Jag har inte riktigt orkat med jättespännande saker heller. Jag har försökt vara med på lite UNF-grejer men har väl fått inse att jag är halvtidssjukskriven av en anledning. Försöker ta hand om mig själv och så i alla fall.

  Häromveckan blev jag lite inspirerad till att teckna på ett styrelsemöte. Lite kul för det var sjukt längesen jag tecknade nåt överhuvudtaget. Alltså, säkert nåt år sedan. Och ja, det märks ju att det var ett tag sen men är lite nöjd med mitt lilla kladd i alla fall.

  image

  image

  Det här inlägget blir lite random men det får folk leva med. Nu tänkte jag nämligen lägga upp en sån där matbild. :p
  Jag fick någon slags inspiration att tänka mer på vad jag äter. Jag tänkte jag skulle äta lite mer vegetariskt. Sen när jag började handla kom jag på att jag vill handla närproducerat och gärna svenskt och samtidigt tänka på att få i sig allt man behöver. Det var inte helt lätt. Och så här års känns det som man får välja bort 80% av butiken om man vill handla svenskt och närproducerat för vi producerar ju inte så mycket vid den här tiden. Och nästan hela frukt- och grönsaksdisken var från Sydafrika eller i bästa fall Italien. Bestämde mig till slut på att köra på vegetariskt och lite svenskt. Så jag köpte tofu vilket jag aldrig lagat själv samt svenska rotfrukter.
  Tofun marinerades och stektes som kött, rotsakerna grillades i ugnen och sen lade jag till lite salladsmix (säkert inte alls närproducerad) vi hade fått över från en annan dag och lite bearnaisesås till
  And voila!

  image

  Alltså, det är ju inte så avancerad mat men det blev gott och jag kände mig i varje fall lite duktig som uppnått några av mina mål. :)

  Vi har också börjat jobba på att fixa en bänk till gerbilernas nya akvarie vi skaffade för ett tag sen. Det var fruktansvärt svårt att hitta en bänk med rätt mått och jag ville dessutom ha hjul på den men nu har vi lyckats. Kommer mer om detta i ett senare inlägg.


 2. Ihopsättning fortsättning

  mars 10, 2013 av Sabina Koggdal

  I veckan fick Elvita och Warsawa träffas på neutral mark på sängen. Det gick ganska bra. Det var mycket nosande och undersökande fast mest av sängen. En gång brottades de lite men annars gick det fint.
  Efter det fick de gå tillbaka till den delade buren. Jag bytte plats på dem en gång till och senare testade jag att ta bort avdelaren.

  Försökte lägga in en film här men det gick inte.

  Det var väldigt spänt mellan dem till en början. Sen började Warsawa stampa och visade tydliga brunsttecken. Jag har hör att det kan var dumt att sätta ihop brunstande honor och Elvita började dessutom bli lite gammal. Äldre honor ska helst sättas ihop med mycket unga honor för att det inte ska gå dåligt och de ska börja slåss.

  Så jag satte i avdelaren och väntade ett par dagar. Sen testade jag igen. Det var mindre spänt mellan dem den här gången och Warsawa verkade nästan helt ointresserad. Elvita var däremot mer intresserad och sprang fram lite då och då, men var duktig och visade underlägsenhet mot Warsawa när det behövdes.

  image

  Idag hittade jag dem sovandes i sandskålen där de hade boat.

  image

  Så himla fint! Mission accomplished trots att Elvita snart är 10 veckor och att Warsawa brunstade.
  Nu ska vi bygga ett lock till det nya stora akvariet så de kan få flytta in där. :)


 3. Ihopsättningen har börjat

  mars 3, 2013 av Sabina Koggdal

  Ikväll när vi kom hem städade jag ur Warsawas bur och satte in avdelaren igen. Sen i med spån, inredning och gerbiler. Här är innan de fick hoppa ner och innan de fick sandskålar.

  image

  Här är en bild till på fina lilla Elvita.

  image

  Och det har gått hyfsat bra hittills. De har nosat lite genom gallret utan några större tecken på illvilja. Imorgon blir det sidbyte. Nu ska jag somna med en Smul på magen :)

  image


 4. Djurdagen

  november 20, 2012 av Sabina Koggdal

  Nu har jag inte lagt upp nåt här på länge så nu är det väl dags.

  Idag har varit en djurdag. Först tog jag en lång skogspromenad med Laban och vi träffade en fin rottweilertjej som Laban är kompis med. Det blir tyvärr inga bilder på rottisflickan men ett par fick jag till på Laban när han stod och luktade på ett väldigt intressant löv.

  image

  image

  När vi kom hem lade sig Laban trött och nöjd under soffbordet. Jag gick och diskade lite och kom sedan tillbaka och då tuggade han nöjt på ett ben han fick igår när vi också köpte en tandborste (14 år gammal hundmun luktar inte bra).
  Jag klappar honom lite för att han är duktig och äter ben på sin handduk. Ser att han ligger på en plastpåse som jag tror är till nån datordel. (Boris har hållt på att mecka datorer en del på sistone).

  image

  Sen.. hittar jag den här på golvet!
  image

  Jag ringer Boris som bekräftar min misstanke. Igår hade han packat in benet i zip-påsen och lagt den i Charlieskassen som den kom i. Våran inbrottarhund har alltså lyckats ta sig igenom båda två!
  Han visste att det var hans så han såg till att hämta det.

  Nu ikväll har jag varit och ridit. Vi skulle hoppa ett studshinder. För er som inte vet är det när två hinder står så nära varandra så hästen inte hinner ta nåt galoppsprång emellan, utan får göra två hopp i rad och det ser lite studsigt ut.
  Min bångstyriga lilla pålle ville inte fatta galopp och vägrade hoppa hindret. Men jag var envis och fick honom både i bra galopp och över hindret till slut. :)
  Här är han. Fina Harry Barry.
  image

  image

  De har också ursöta kattungar i stallet just nu.
  image

  När jag kom hem käkade vi spaghetti och köttfärssås och Edit och Warsawa fick smaka lite spaghetti.
  image


 5. Fest och festival samt en gerbil uppdatering

  augusti 31, 2012 av Sabina Koggdal

  Skulle ha uppdaterat om det här för ganska längesen men det krånglade när jag skulle lägga upp inlägget och sen har jag inte orkat.
  För några veckor sedan (ganska många veckor sen nu) blev det en spontan tripp till Göteborg för att se Alice Cooper.

  image

  image

  image

  Sen var det dags för Kalabalikfestivalen. Klubb Kalabalik ordnade festival för andra gången.
  Den är på Tyrolen, en gammal folkpark utanför blädinge, som ligger utanför Alvesta, som ligger utanför Växjö.
  Det var nice. Trevligt folk och skön musik.

  image

  image

  image

  Jag tog inte så mycket mer bilder än så första dagen och andra dagen glömde jag telefonen hemma, smart.

  Vi passade på att besöka slottsruinen i Växjö. Jag har alltid tyckt att det är så fint
  och mysigt där ute vid ruinen.

  image

  image

  image

  image

  image

  image

  image

  Insåg att jag inte berättat hur ihopsättningen med Edit och Warsawa slutade.
  Jag tog bort gallret ett par dagar senare.

  Jag försökte lägga in en film här på när jag tog bort gallret men det verkar inte funka. Allt gick fint i alla fall och en liten stund senare lade sig Warsawa på rygg framför Edit, vilket är ett bra tecken på undergivenhet. Det var lite spänt mellan dem ett tag till men sen verkade allt gå fint.
  Det här var innan vi åkte ner till Växjö och festivalen och Torbjörn skulle passa dem under helgen. Innan vi lämnade dem hos honom sov de tillsammans i ett hörn.

  Efter helgen fyllde jag på med mer spån och saker i buren nu när allt kändes lugnt mellan dem.

  image

  Häromdagen hade de grävt den här snygga gången!
  image

  image

  Warsawa blir mer och mer orädd och Edit mår fantastiskt mycket bättre nu när hon har en burkompis. Hon har blivit mycket aktivare, gräver gångar och strimlar toarullar på löpande band och har till och med blivit finare i pälsen.


 6. Ihopsättningen

  augusti 13, 2012 av Sabina Koggdal

  Ihopsättningen börjat! Jag började för några dagar sen.
  Men innan jag skriver mer om det blir det lite Warsawabilder från när jag hämtade henne. Det är lite diabetesvarning på de här bilderna.

  image

  image

  image

  image

  image

  image

  image

  Sista bilden är från första ihopsläppet på sängen. Det gick väl hyffsat, men Warsawa var ganska rädd och efter att Edit snäst av henne ett par gånger var hon rätt hispig i närheten av henne.
  Men de slogs aldrig så det var ju bra.
  Men efter som det var ganska spänt bestämde jag att delad bur nog var rätt sätt att fortsätta på sen.
  Så jag byggde en avdelare till akvariet som Edit bodde i tidigare.

  image

  Sen hade jag i lite spån och lite saker. Kartonghus, toapapper att boa med och så.

  image

  Och sen fick Edit och Warsawa hoppa in också.

  image

  image

  Båda sprang runt och undersökte allt direkt och möttes bara som hastigast vid mitten men verkade inte som nån av dem hade tid att hälsa då.
  När de väl hälsade sen började Edit bita och ”gräva” på gallret och Warsawa blev skiträdd.
  Men lagom till det var det dags för sidbyte kunde de hälsa utan problem .

  image

  Tror de blev lite stressade eller uppspelta av varandras lukter för då började Edit bita på gallret igen när de nosade på varandra.
  Men hon lugnade ner sig efter ett tag.
  Sen dess har det gått ganska bra men de verkar mest inte bry sig om varandra. De nosar vid gallret ibland utan att börja bråka men Edit bygger alltid sitt sovställe i ett hör bort ifrån gallret.
  Jag tror att jag ska köra så här nån dag till och sen testa att ta bort avdelaren.


 7. Warsawa

  augusti 5, 2012 av Sabina Koggdal

  Nu är det bestämt. Imorgon hämtar jag upp en liten hona vid namn Warsawa som ska bli Edits nya burkompis.
  image

  Hon är ju fruktansvärt söt.
  Crux kommer tyvärr få flytta tillbaka till sin förra ägare. Nu får vi bara hoppas på att Edit och Warsawa accepterar varandra.


 8. Ingen ihopsättning :(

  augusti 3, 2012 av Sabina Koggdal

  De var så söta med varandra men igår började Edit stampa och visa upp rumpan för Crux. Detta är tydliga brunsttecken.
  Sedan var Crux även på och red henne.
  Det innebär att det finns risk att de får ungar om vi har kvar dem tillsammans och det är inte bra för äldre gerbiler att få ungar. De kan  äta upp ungarna eller själva dö.
  Så nu måste vi antagligen lämna tillbaka Crux och skaffa en ung hona som kompis till Edit istället. :(

  image

  Jag känner inte till några uppfödare i närheten som ska ha någon kull snart. Jag vet knappt någon som bor långt iväg heller.
  Men jag ska till djuraffären och reka idag och kolla om de verkar vettiga.
  Vi får se hur det här löser sig.


 9. Crux!

  augusti 2, 2012 av Sabina Koggdal

  Idag åkte vi iväg för att hämta Edits nya burkompis. En hane född i mars i år vid namn Crux.
  Han grävde runt som en tok i sin transportlåda så det var inte lätt att få en bild på honom.

  image

  När vi kom hem testade jag först att släppa ihop dem på neutral mark i sängen.

  image

  Det gick fint utan bråk, bara lite gnabb,  och de sprang runt och undersökte sängen och varandra.

  image

  Eftersom allt gått bra i sängen släppte jag ihop dem i Edits gamla nystädade bur.
  De fick mat, toarullar och toapapper och senare ett par kartonger som hus.
  De verkade bli lite stressade till en början av miljöombytet och det blev lite smågnabb men sen gick det bara bättre och bättre.
  Här sitter de bredvid varandra och äter. :)

  image

  Crux tyckte om att springa runt och gräva så han såg ut så här på de flesta bilderna. (ja, han är suddfläcken bredvid kartongen)
  image
  Sen satt de och tvättade sig bredvid varandra.
  image

  Och tog hand om varandra lite.
  image
  Nu står buren i vårt sovrum för att jag ska kunna hålla lite koll på dem. Just nu verkar de leta upp bra sovplatser.
  Så godnatt. Nu ska vi sova allihop.


 10. Gerbil heaven?

  juli 22, 2012 av Sabina Koggdal

  I tisdags åkte vi och köpte en ny bur till Edit och hennes nya burkompis.
  Nu har Edit snyggaste buren i stan, en stor trevånings blev det.

  image

  image

  Så här blev buren med lite inredning och två skivor för de nedersta våningarna, så man kan fylla upp med mycket spån att gräva i.
  Hon flyttade in i den igår. Till en början var hon nog lite stressad. Så mycket nytt och det luktade nog fortfarande lite av de som bott där innan.
  Men jag lade in spån från hennes bur som luktade som hon på utvalda ställen och fyllde sedan på med nytt spån.
  Hon hade fullt upp att upptäcka och somnade inte förrän sent på natten och sen sov hon halva dagen idag. Men nu verkar hon nöjd och glad.

  image

  image

  image

  Vi kikade också på ett par gerbilhanar hos de som sålde buren. Jag tänkte att de kanske kunde flytta in med Edit.
  Jag hade försökt läsa i alla gerbilforum jag kunde hitta på nätet om vilka gerbiler man kan sätta ihop med äldre honor. Men ingenstans hittade jag något om hur det skulle vara att sätta ihop flera med en hona.
  Till slut ringde jag upp en tjej som var uppfödare för att få svar på min fråga.
  Hon sa dock att hanarna antagligen skulle slåss om Edit oavsett om hon var steril eller inte så det lät ju inte som nån bra idé.
  Alltså blev det bara burköp och jag hoppas att de hittar ett bra hem till de två hanarna.

  När jag ringde uppfödartjejen om råd sa hon att hon hade en hane som nu satt själv som hon eventuellt tänkte omplacera.
  Idag fick jag reda på att han kan få flytta hit. :) Crux heter han och är född i mars i år.
  Det ska bli så spännande att introducera dem till varandra. Så nu ska jag bygga en avdelning till Edits gamla bur där de ska vara ett tag och lära känna varandra.