RSS Feed

Posts Tagged ‘Colombo’

 1. Snart där..

  oktober 17, 2011 av Sabina Koggdal

  Om en vecka är jag på Sri Lanka!

   

  Sri Lankas flagga

  Sri Lanka - karta

  Det är lite galet, jag har inte riktigt fattat det än men det ska bli sjukt kul.
  Under den två veckor långa resan kommer vi mest vara i huvudstaden Colombo, men också göra mindre dagsturer.

  För er som inte vet något om Sri Lanka har ett ca. 30-årigt krig nästan nyligen upphört. Egentligen har det inte upphört helt men regeringen säger att man har besegrat rebellerna (Tamilska tigrarna) och har förklarat fred. Men krig upphör ju inte alltid helt bara för att regeringen säger det.
  Kriget grundar sig förenklat i att det bott två folkslag på Sri Lanka, singaleser och tamiler. Under kolonialtiden var Sri Lanka en Engelsk koloni och England flyttade in folk från området Tamil i södra Indien. De skulle jobba på teplantager på Ceylon, som Sri Lanka hette då. Efter kolonialtiden ansåg man att tamilerna hade blivit privilegierade av engelsmännen och det blev istället att man började diskriminera dem.
  Sen dess har man försökt med allt möjligt för att lösa konflikten, man har försökt ändra lagar för att förbättra läget för tamilerna men det har ofta slutat med att de fått det sämre. I korta ordalag tröttnade tamilerna på att vara förtryckta, gerillor bildades och krig utbröt.
  Sri Lanka drabbades också av den stora tsunami som det talades så mycket om här i Sverige. Stora delar av östra kusten drabbades hårt

  När man googlar på Sri Lanka får man upp mycket bilder på paradisstränder och lokalbefolkning som plockar te på de berömda teodlingarna.

  Strand

  Men man får också upp bilder från krig och förödelse.

  Tamilska tigrar

  Vad jag kommer att se av Sri Lanka vet jag inte än men det ska bli spännande att ta reda på.